Dinsdag 30 juli 2002

Vancouver

vorige dag | routebeschrijving vandaag | volgende dag
 

Vandaag staan Lynn Valley en Grouse Mountain op ons programma, beide gelegen in North Vancouver.
Bij de staalblauwe hemel van vandaag kan dit niet tegenvallen.

11h30
We rijden over de Fraser River op de zogenaamde ‘freeway’ naar het centrum.  Dit is eigenlijk de Trans-Canada Highway die door de stad loopt tot Horseshoe Bay.  De linker rijstrook van de drie baanvakken is voorbehouden aan bussen, motorfietsen en wagens met 2 personen of meer. Het systeem lijkt te werken op drukke dagen, vertelt Kirsten ons.

12h00
De Lynn Canyon Suspension Bridge is een kleinere versie van de Capilano Suspension Bridge.  Hier liepen geen beroemdheden over zoals Marylin Monroe of Catherine Hepburn, maar deze is dan ook gratis en het is er minder druk. 
We maken een kleine wandeling stroomopwaarts in het Lynn Canyon Park.  De weinige mensen die er zijn, genieten van het zonnetje en een duik in het weliswaar frisse water.

13h35
Met de ‘bakjes’, zoals Kika ze noemt, naar Grouse Mountain is een 100 % toeristische attractie.  Maar het uitzicht over Vancouver vanop dit arendsnest op 1250 meter hoogte is bij dit mooie weer best de moeite waard. 
Tijdens de tien minuten durende bergrit krijgen we via een interfoon uitgebreide informatie over wat we zoal kunnen zien onderweg.  Niet echt noodzakelijk, maar kom.
Na een slaatje als lunch op het terras van het Observatory Restaurant, wandelen we naar het tijdelijke ‘Wildlife Refuge’.  Hier groeien twee grizzly cubs op die zeer jong door hun moeders werden verlaten.  Mogelijk zijn hun moeders gestorven.  Spijtig dat we ze in gevangenschap moeten zien, maar anders hadden ze het waarschijnlijk niet overleefd.
We zijn ook net op tijd voor een roofvogelshow.  Ja, het zijn artificiële bedoeningen hier, maar een valk, havik, uil, gier of zeearend zie je anders nooit zo kortbij.  Het levert alleszins prachtige foto’s op.
De giftshop hierboven ten slotte, is de laatste die we zullen tegenkomen en daarom kunnen we er niet rond.

17h00
Van het dalstation van Grouse Mountain rijden we via de indrukwekkende Lions Gate Bridge naar Canada Place.  Dit is weer zo’n pareltje van moderne architectuur en leent zich uitstekend tot prachtige foto’s.  Van op de promenade kunnen we in één oogopslag zien wat Vancouver te bieden heeft: wolkenkrabbers, grote parken, een wereldhaven met cruise-schepen en niet te vergeten de Coast Mountains als achtergrond.  We zouden kunnen blijven kijken naar de bedrijvigheid van de schepen en watervliegtuigen, maar we moeten verder want het einde van onze reis nadert nu snel.
De Steam Clock hadden we bij ons vorig bezoek in Gastown niet gezien en daarvoor maken we nu nog even een tussenstop.  Eigenlijk is dit helemaal geen historisch stuk, ze dateert uit 1977 en is gebaseerd op een ontwerp uit 1875.

20h15
Tot slot van deze drukke dag heeft tante Bernie voor ons een diner klaargemaakt. We praten nog de hele avond over onze familie in België en Canada, over het verleden en de toekomst en alles wat er tussen ligt.  De kinderen zijn weer doodop en vallen in slaap nog voor we van tafel komen.

23h45
Terug in ons huisje, en nadat we de kinderen in bed gedragen hebben, vallen we ook zelf als een blok in slaap.

volgende dag